Čemu automatizacija? Prednosti automatskih vrata za dvorište

Kao pripadnicima ljudske rase urođena nam je potreba da zaštitimo ono što je naše. Kad se nađemo u opasnosti, ti naši urođeni alarmi se aktiviraju te nam nude dvije opcije: bježati ili ostati i boriti se.

Moderna tehnologija nudi nam treću mogućnost: spriječiti. Što ako se ne moramo boriti, a ne moramo ni bježati? Možemo se uspješno zaštititi tako što ćemo iskoristiti prednosti digitalnog doba.

Motori za ograde su na tržištu dostupni posljednjih 15-ak godina, te su, kao i mi, evoluirali u naprednije i pametnije strojeve koji čuvaju naše domove i poslovne objekte. Također služe i kao vjerni sluge, otvarajući i zatvarajući vrata od dvorišta bez ikakvog pogovora.

Prednosti koje nude motori za dvorišna vrata su mnogostruke, a neke od njih ćemo navesti. Također ćemo razmotriti i vrlo blisku rodicu automatizacije vrata, zvanu kontrola pristupa.

Sigurnost

Osim očigledne prednosti koju nudi automatizacija dvorišnih vrata – ne morate izlaziti iz vozila – tu je i osobna sigurnost. Vjerojatno ste bar jednom čuli kako je neka osoba napadnuta dok je otvarala vrata od dvorišta. Ugradnjom motora za klizna dvorišna vrata možda nećemo u potpunosti eliminirati ovakav scenarij, ali ćemo sigurno spriječiti njegov ishod.

Neki modeli motora za klizna dvorišna vrata nude mogućnost podešavanja brzine, što znači da ih možete otvoriti i zatvoriti relativno brzo kako bi se smanjilo vrijeme čekanje u vozilu ali i vrijeme u kojem su vrata dostupna za prolaz. Od naprednih značajki tu su i sigurnosne fotoćelije koje automatski prekidaju zatvaranje i pokreću otvaranje u slučaju prekida snopa pri sekvenci zatvaranja.

Jednostavnost i udobnost

Zašto prolaziti cijeli proces zaustavljanja vozila, izlazak, te zatim istezanje vaših ionako bolnih leđa samo kako bi ušli u svoje dvorište? Jednostavnije je pritisnuti gumb i pustiti da motor odradi svoje.

Motori za klizna dvorišna vrata pružaju vam i određenu slobodu kada je riječ o načinu njihovog aktiviranja. Možete ih povezati na razne uređaje, od daljinskog upravljača do interfona. Postoje čak i GSM moduli koji vam omogućuju aktiviranje vrata od dvorišta putem mobilnog telefona.

Ne može jednostavnije od toga, pogotovo u vremenu u kojem su mobiteli postali dio nas!

Svestranost

Da, motori za klizna dvorišna vrata otvaraju i zatvaraju – dvorišna vrata. No, na tržištu postoje modeli koji čine više od tog. Neki modeli, primjerice, imaju ugrađene „tajmere“ pomoću kojih možete postaviti automatske aktivatore ili onemogućiti otvaranje vrata u određeno vrijeme, na primjer iza radnog vremena. Motori mogu biti povezani i sa alarmnim sustavom, te vas tako mogu obavijestiti ukoliko netko pokuša provaliti na vaš posjed.

Lako je uočiti kako nešto što je imalo jedinstvenu svrhu sada postaje kompaktna elektronička obrana.

Potpuna kontrola

Kao što smo obećali u uvodu, dotaći ćemo se i kontrole pristupa. Danas je kontrola pristupa dosta širok pojam i može uključivati niz uređaja poput tipkala, RFiD kartice, GSM modula, prometnih barijera i, naravno, motora za klizna dvorišna vrata.

Krasna stvar kod sustava kontrole pristupa je ta što vam omogućuje potpunu kontrolu nad ulascima i izlascima s vašeg posjeda. Neke varijante, poput RFiD kartica, mogu se povezati s računalima te tako možete imati zapise o ulascima i izlascima ovlaštenih osoba, dodavati nove korisnike, brisati one koji više nemaju pravo na pristup iz određenih razloga, itd.

Bez obzira kakvu automatizaciju trebate – bilo za klizna ili krilna vrata, lagana ili teška, za privatni ili poslovni objekt, na tržištu postoji model motora i sustav kontrole prolaza upravo za vas. Zato nemojte čekati – Automatizirajte se danas!