Automatizacija Kuće Tijekom Renovacije?

Iako je mogućnost instalacije kućne automatizacije povezana s novim projektima, moguće je prilagoditi ranije izgrađene zgrade na relativno jednostavan način.

U malim i velikim projektima obnove ovi sustavi mogu isporučiti automatizirane značajke koje odgovaraju zahtjevima i potrebama svojih korisnika. Također mogu poboljšati svojstvo stanovanja i udobnost svojih prostora, povećati njihovu sigurnost i promicati dugoročnu uštedu energije i novca.

Dakle, koja se razmatranja moraju uzeti u obzir kako bi se regularni projekt pretvorio u “inteligentan”?

Za početak, bitno je uključivanje komunikacijske mreže.
Na tržištu postoje žičani i bežični sustavi koji se mogu kontrolirati unutar ili izvan zgrade.

Bežični sustavi, kao što su WiFi i Z-Wave (mreža koja koristi radiovalove niske energije), ovise o tehnologiji koja je trenutno dostupna, to jest, ako u budućnosti bude postojao drugi protokol, nema garancije da će nove tehnologije biti kompatibilne s instaliranim uređajima.

Morate imati na umu da će se zgrade koristiti mnogo godina i da se neće mijenjati ovisno o tehnološkom napretku.

Općenito, bežični sustavi u kućnoj automatizaciji imaju dobre performanse kada pokrivenost signala to dopušta, a njegova instalacija je brza i bez mnogo komplikacija.

U tom smislu, kada se radi o renoviranju, osobito u starim zgradama, potrebno je pregledati materijalne karakteristike zgrade – na primjer, visoku prisutnost željeza ili vrlo debelih zidova – budući da se mogu pojaviti latencije ili smetnje.

Da biste izbjegli prekide prisutne kod bežičnog povezivanja, možete koristiti sustav ožičenja poznat kao BUS kabel. Time se uspostavlja veza između različitih sklopki, termostata, zastora i drugih elemenata.

Ovaj tip kabela prenosi informacije o različitim funkcijama i mora biti neovisnog kanala struje 220V, što zahtijeva intervenciju u konstrukciji.

Koje aspekte pametnog doma trebate prvo riješiti?

Ako se vodimo načelom uštede energije, preporučljivo je početi s osvjetljenjem i klimatizacijom, jer oni predstavljaju najveći povrat ulaganja.

Zatim možete dodati druge sustave kao što su audio-video portafon, kontrola zastora, multimedija i sigurnost.

Je li automatizacija kuće prilikom renoviranja dug i skup proces?

Možemo, na primjer, započeti u fazama, kontrolirati samo određene sektore i povećati njihov opseg djelovanja kako bi dosegli apsolutnu vrijednost kuće.

Na ovaj način možete provjeriti sustav i njegove prednosti.

Sve ovisi o Vama, Vašim potrebama i proračunu.

Važno: Danas razmišljati o tome koje aspekte doma sutra želimo kontrolirati, i na taj način predvidjeti ugradnju cjevovoda koji će omogućiti ugradnju dodatnih kabela u budućnosti.